Blanche d'Armagnac
Blanche d'Armagnac

Blanche d'Armagnac

Veeleisendheid en kwaliteit

BLANCHE ARMAGNAC, een jonge AOC "Appellation d'Origine Contrôlée", is een traditionele brandewijn uit het Pays d'Armagnac geboren in 2005 door de wil van de producenten, die vroeger een deel van de vers gedistilleerde drank bewaarden voor eigen, vooral gastronomische behoeften.

Komende uit dezelfde terroir als Armagnac,  profiteert deze van de eeuwenoude kennis en kunde van distillatie. Groot verschil echter met zijn grote amberbroer: Blanche Armagnac is een witte alcohol, met  fruitaroma’s  en een zekere frisheid.

Specifieke vinificatiemethoden en een selectie van distillatie-afgietsels onthullen bijzondere fruitige en bloemige aroma's.

Om de aroma's en het kristallijne uiterlijk te behouden, wordt het bewaard in een vaste container. Tijdens het rijpen, werkt de producent aan de brandewijn en verlaagt hij het alcoholgehalte om zo de fruitigheid en rondheid in de mond te benadrukken.

Tot slot, uniek in het universum van AOC eaux-de-vie, is het de verplichte productcontrole per batch, die het op de markt brengen ervan toelaat, en Blanche Armagnac AOC tot een technisch, veeleisend en hoog kwalitatief product maakt.

 

Productie- en marketingvoorwaarden

Ze zijn het resultaat van zowel door de beroepsgroep gewenste en in teksten vertaalde regels, als van de kwaliteitseisen,  die een aangepast technisch traject vergen.

Het nieuwe Decreet van gecontroleerde oorsprongsbenaming Armagnac van 26 december 2014 omvat de productievoorwaarden voor BLANCHE ARMAGNAC zoals bepaald door het oorspronkelijke decreet van 2005. Het mag alleen worden geproduceerd in de Armagnac-zone, op geïdentificeerde wijnstokken. Het moet in een vaste container bewaard worden zodra de distillatie voltooid is en kan pas aanspraak maken op een vergunning voor het in de handel brengen nadat het product is gecontroleerd door de ODG (AOC Defence and Management Organization) na 3 maanden rijping.

In de praktijk zijn de geselecteerde druivenrassen Folle Blanche, Ugni-blanc, Baco en Colombard, puur of in een blend. De vinificaties bevorderen het zoeken naar fruitigheid, en de bewaring van wijnen rijk aan lichte droesem die hun aroma's in de distilleerketel vrijgeven. De distillaties zijn pril om de kwaliteiten van de wijn en de geselecteerde afgietsels te behouden vanwege hun finesse, met hogere distillatiegraden dan voor Armagnac. De rijpingsperiode (minimaal 3 maanden, maar vaak veel langer) wordt gebruikt om de brandewijn te bewerken, te beluchten, en de graad ervan te verlagen. De oorspronkelijke vurige spirit van de eau-de-vie wordt getemperd en de aromatische rijkdom en rondheid onthuld.

De marketingvoorwaarden vereisen dat BLANCHE ARMAGNAC batch voor batch wordt goedgekeurd met staalafname, analyse en proeverij van het product door een deskundige jury.

Bron: BNIA www.armagnac.fr/la-blanche-armagnac-aoc

Er zijn 7 producten.

Item 1-7 van 7 in totaal item(s)
Actieve filters

Volg ons op Facebook