- Er zijn geen items meer in uw wagen
- Verzending
- Totaal € 0,00
Armagnacs millésimés
De vintage, een Armagnac specificatie
In de wereld van gedistilleerde dranken, waar de meeste producten zijn gemaakt van granen of van verschillende grondstoffen die het hele jaar door worden gedistilleerd, is Armagnac daarentegen een natuurlijke verderzetting van de teelt van de wijnstok, met zijn cycli, zijn jaren... zijn oogstjaren. De kunst van het mengen wordt echter op grote schaal beoefend in Armagnac: VSOP, Hors d'Age, 25 jaar oud, bieden een scala aan smaken, aroma's, balans, en consistentie die klanten begeleiden en verzekerd. De vintage in Armagnac is iets anders, soms zo dicht bij wijnen maar oh zo verschillend.
Neem bijvoorbeeld een perceel wijnstokken in het hart van Armagnac, Folle Blanche, Ugni-blanc of Baco. Ze verrijken zich door de klimatologische omstandigheden van het jaar, maar hier worden ze zo begeleid dat het alcoholarme, zure wijnen oplevert die een fruitige, bloemige eaux-de-vie voort brengen.
Nu is het tijd voor de distillatie. De distilleerketel, het aantal ketels, de opwarming, de instelling, de keuze van de distillatiegraad, veel factoren spelen een rol bij de concentratie en kwaliteit van de eau-de-vie die uit de distilleermachine komt
Het verhaal is nog lang niet afgelopen. De wijnmaker en de keldermeester zetten de Armagnac op hout. Ze kiezen de kuiper, de nerf van het hout, en de opwarming. Afhankelijk van de kwaliteit van de aroma's, en de structuur van de vintage in de mond, beslissen ze over het tijdstip van passage in nieuwe ketels, ventilaties, mogelijke reducties….Handelingen, kennis en kunde die Armagnac al 20 jaar, 40 jaar vergezellen ...
De kwaliteit van elk oogstjaar is daarom slechts gedeeltelijk gekoppeld aan de klimatologische omstandigheden van het jaar. Daarom ook zijn de meeste jaargangen potentieel verhandelbaar in de Armagnac-regio. Deze aparte « eaux-de-vie »’s vereisen echter speciale zorg, een geïndividualiseerde teelt, aangepast aan elke eaux-de-vie en ten slotte een selectie van de jaren of ingrediënten die vintage zullen zijn. Uiteindelijk heeft elke vintage van elke producent zijn eigen persoonlijkheid, zijn dominante stijl bestaande uit aroma's van gedroogd fruit, vluchtige of zachtere tonen, kracht of juist lichtheid. Dit is het vak van de kenner , resulterend in zeer hoogwaardige producten.
Fans houden van Armagnac-wijnjaren omdat ze originele eaux-de-vie ontdekken, die hen verrassen of hun smaak weerspiegelen. Producenten, wijnhandelaars, restaurateurs begeleiden door hun selectiewerk, hun productkennis en hun passie hun klanten op zoek naar typicaliteit.
Jubileumjaargangen.
Origineel, persoonlijk, geschenk maar steeds meer... zeldzamer.
Vintage Armagnac wordt vaak geassocieerd met de verjaardagen in het leven. Het is een vintage markt, anders dan die van kenners , die plezier zoeken in het ontdekken van een zeldzaam product. Een verjaardag van geboorte of huwelijk wordt 20 jaar, 50 jaar later, gevierd met de oogst van het jaar. Een manier om met vintage Armagnac terug in de tijd te gaan, de afgelegde weg op te roepen, de verworven rijpheid te meten.
Bron: BNIA http://www.armagnac.fr/millesimes
Chateau du Prada 1979 Baco - 70 CL 43%
Uitzonderlijke jaargang in monovariëteit Baco.